MEMORIJAL DRAGUTINA MERCA NUNOŠA I IVANA NIKOLNIKOVA VANJE

Datum objave: 14. 5. 2016.

U organizaciji Amaterskog kazališta Belišće i Centra za kulturu Sigmund Romberg u petak 13.05.2016.g. službeno je otvoren 38. Memorijal Dragutina Merca – Nunoša i Ivana Nikolnikova – Vanje. Nunoš i Vanja velikani su belišćanskog dramskog amaterizma, a ovaj memorijal čuva uspomenu i sjećanje na njihov ogroman doprinos u razvoju kulture u Belišću. Kako i priliči ovakvom memorijalu, svečano je i službeno otvoren fantastičnom predstavom “Pidžama za šestero” u izvedbi članova HNK Osijek. Ova izvanredna komedija do suza je nasmijala brojnu publiku u prepunoj dvorani Centra za kulturu. Predstava je prepuna komediografskih zapleta, zabuna i prijevara, a radnja se vrti oko nedopuštenih seksualnih veza što je stvorilo pregršt komičnih situacija. Sjajne izvedbe glumaca nikoga nisu ostavile ravnodušnim. 38. Memorijal službeno je otvorio zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, a program se nastavio već sljedećeg dana (subota) gostujućom predstavom „Dnevnik Anne Frank“ gradskog kazališta Beli Manastir.

U subotu, 14. svibnja 2016. godine, u dvorani Centra za kulturu Sigmund Romberg u Belišću drugog dana 38. Memorijala Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje gostovalo je Gradsko kazalište Beli Manastir s dramskom predstavom “Dnevnik Anne Frank”. Tematika ove drame jedna je od najpotresnijih svjedočanstava o progonima Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata, a režirao ju je Cvetin Aničić, koji je ujedno i autor adaptacije teksta zajedno s Danielom Tasliđić Herman. Glumci koji su utjelovili uloge u predstavi su Dunja Vlahek, Vanessa Herman, Biljana Marušić, Aleksandar Momčilović, Nemanja Bukvić, Ana Maria Zorčec, Igor Farkaš, Nebojša Šimić i Maja Grujić. Tragične živote židovskih obitelji koje se skrivaju od gestapovske vojske, osim izvrsnom glumom, belomanastirsko kazalište dočaralo je to i vrlo zanimljivom scenografijom i upečatljivim kulisama. Ne čudi stoga da je ova predstava višestruko nagrađivana u što se publika zaista i uvjerila.

U petak, 20. svibnja 2016. godine, nastavljen je 38. Memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje gostujućom komedijom “U.J.E.Ž.” HKUD-a “Vladimir Nazor” iz Sombora. Zanimljiva komedija Branislava Nušića izvrsnom ironijom obrađuje probleme s kojima se suočavaju današnje obitelji. Interpretacijom raznolike lepeze likova, razotkrivajući sve njihove slabosti i mane, somborski glumci uspjeli su oživiti sjajne komične situacije. Ipak, fantastična glumačka izvedba ne bi bila moguća bez odlične režije za koju je zaslužna Ljiljana Tomić-Markovinović. Na kraju cijelog događanja, član Upravnog odbora HKUD-a “Vladimir Nazor”, Šima Raič, obratio se prigodnim riječima zadivljenoj publici i zahvalio domaćinima na predivnom gostoprimstvu, a predsjednik Amaterskog kazališta Belišće Željko Čorba i tajnica Ana Šikić uručili su mu prigodnu zahvalnicu.

Ovogodišnji Memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje, 38. po redu, službeno je završen u petak, 27. svibnja 2016. godine, uprizorenjem komedije „Žensko pitanje“ u izvedbi Amaterskog kazališta Belišće. Ova zanimljiva komedija istančanim humorom i naglašenim sarkazmom u dijalozima vjerno prikazuje sve zamršenosti međuljudskih odnosa. Središnji odnos u djelu, oko kojeg se isprepliću svi drugi odnosi, jest pretjerano zaštitnički odnos konzervativne majke prema svojoj kćeri. Taj njihov odnos postaje sve konfliktniji kada majka saznaje da je njezina kćer zaljubljena u tajnovitog mladića, a jadna djevojka pak zato postaje sve buntovnija, jer više ne želi živjeti pod majčinim staklenim zvonom. Članovi Amaterskog kazališta Belišće izvrsnom su glumom uspjeli domaćoj publici dočarati sve te zapetljane, komične odnose. Važno je pritom naglasiti da su neki glumci u ovoj komediji odigrali svoje prve kazališne uloge. Osim talentiranih novih glumačkih nada, za uspjeh „Ženskog pitanja“ zaslužni su i oni s dugogodišnjim iskustvom i radom u Amaterskom kazalištu. Među njima je svakako glumac i solist dramskog ansambla Ivica Koprivnjak, koji je ujedno i režirao ovogodišnju izvedbu „Ženskog pitanja“. Za izniman doprinos belišćanskom kazališnom amaterizmu, tijekom 50 godina predanog rada i ljubavi prema kazalištu, Silvija Kifer, ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg, dirljivim je riječima zahvale uručila Ivici Koprivnjaku priznanje za njegovo cjelokupno glazbeno-dramsko stvaralaštvo. Priznanje za 15 godina rada u kazališnom amaterizmu primila je i Nevenka Blažević. Predsjednik Amaterskog kazališta Belišće, Željko Čorba, također je čestitao slavljenicima i zahvalio se svima koji doprinose uspješnom kazališnom radu, a dogradonačelnik grada Belišća, Domagoj Varžić, službeno je proglasio 38. Memorijal Dragutina Merca-Nunoša i Ivana Nikolnikova-Vanje završenim.